Riikka Huotari: Ja sanaton on sydämeni kieli…

Kävin viime viikolla Saksassa ja Ranskassa tutustumassa EU-parlamenttiin ja joulutoreihin. HIeno reissu ja koin itseni onnekkaaksi, kun pääsin Eurooppa-Akatemian retkelle mukaan. Sydämeni sai sanattomaksi se valojen ja koristeiden kauneus ja tunnelma, mikä joulutoreilla vallitsi. Paljon ihmisiä iloa ja riemua, ja samaan aikaan näin lumisateessa, porttikongissa asunnottomia, jotka nukkuivat peittoihin ja viltteihin kääriytyneenä. Sanaton on sydämeni mieli…

Meillä Kainuussakin on varmasti ihmisiä vailla vakituista kotia, mutta niiden yli kahdenkymmenen vuoden aikana, jotka olen täällä asunut, en  (onneksi) ole nähnyt ketään talvella ulkona nukkuvaa asunnotonta. Meitä kainuulaisia ihmisiä on aika vähän ja ehkä siksi pystymme kaikkia jotenkin auttamaan. Toki käsittämättömän kallis sähkö voi aiheuttaa monelle palelua kotonakin.

Tulevaisuudessa voivat pakolaisvirrat kasvaa reippaasti ja silloin voi olla vaikeaa löytää asuntoja kaikille tarvitseville. EU:n yhteisiä sääntöjä pakolaiskysymykseen on yritetty saada aikaan jo pidemmän aikaa. Tällä hetkellä tilanne on hyvin haastava, kun esim. Afrikan suunnasta Välimeren ylitse tulee paljon sellaisia ihmisiä, joiden  voimat ja varallisuus riittävät vaaralliseen merimatkaan. Sekä Eurooppa että Suomi tarvitsevat muualta tulevaa työvoimaa, mutta ihmisvirtojen liikkumisen arvaamattomuuteen pitäisi löytyä ennakointi- ja sääntelykeinoja.

Koska heillä ei ollut tilaa majatalossa… Joulun sanomaan liittyy myös kodittomuus, turvallisen paikan etsintä. Toivon, että kaikilla tämän jolukalenterin lukijoilla on turvallinen ja lämmin paikka jouluna sekä ymmärrys arvosta omaa turvallista kotia.

Sydämellisen lämmintä joulun aikaa kaikille!

Riikka Huotari

eduskuntavaaliehdokas

Sotkamo

Kategoriat: Kannanotot

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *