ENNAKKOLUULOTTOMASTI UUDISTETTAVA KAINUUN SOTE-PALVELUJA
Aluevaaleissa olen ehdokkaana, koska minulla eläkkeelle jäätyäni on aikaa paneutua asioihin ja kiinnostusta yhteisten asioiden hoitamiseen. Olen myös halukas kehittämään koko Kainuun maakunnan sote-asioita.
Tärkeänä pidän uudessa aluehallinnossa sitä, että nopea hoitoon pääsy varmistetaan etä- ja digivastaanotoilla, joiden kehittämisestä vakuutusalalle minulla on vuosien kokemus. Vakuutuskäsittelyt ja hoitoon pääsy nopeutuivat huomattavasti etä- ja digivastaanottojärjestelmällä. Näillä keinoin voitaisiin jonoja purkaa Kainuun sote-alueellakin.
Uuden aluehallinnon rakentamisessa on vältettävä turhaa byrokratiaa ja omien kuntien poteroihin keskittymistä. Yksityisille palveluntarjoajille on annettava mahdollisuudet toimia alalla tehokkaasti esim. palvelusetelijärjestelmällä. Yksityinen palvelusektori, jota Kainuustakin löytyy mukavasti, täydentää sopivasti alueellisia sotepalveluja. Soten ja pelastustoimen yhteistyön on oltava sujuvaa.
Palo- ja pelastustoimi ovat ensiarvoisen tärkeitä palveluja pitkien etäisyyksien Kainuussa. Ja tärkeätä on, että mitä nopeammin onnettomuuksien uhrit saavat apua ja palot sammutettua ja katastrofit kuntoon, sitä vähemmän tarvitaan rahaa jatkotoimenpiteisiin ja kalliisiin korjauksiin ja hoitoihin. Näin säästetään kustannuksissa.
Minulla on hyvät asiakkaiden kokemukset etä- ja digivastaanotoille pääsystä vakuutusasioissa. Hoitohenkilökuntakin on todennut, että hyvin monissa sairauksissa voidaan puhelimella välitetyistä kuvista antaa hoitoon tarvittavat reseptit ja päästään nopeasti hoidon alkuun. Muutenkin pitkäaikaisten reseptien uusiminen voisi olla muulla hoitohenkilökunnalla kuin lääkäreillä, jolloin lääkäreiden vastaanottoaikoja olisi aiempaa enemmän tarjolla.
Digi- ja etäpalveluja voidaan tuoda haja-asutusalueiden iäkkäiden asiakkaiden luokse kotipalvelun henkilöstön mukana. Ja monesti riittäisi terveysalan ammattilaisen puhelu iäkkäille henkilöille ja voinnin kysely, niin kuin korona-aikana on joissakin kunnissa aktiivisesti tehtykin. Näin hoitoon pääsy nopeutuisi, kun tiedettäisiin, millainen vointi iäkkäällä henkilöllä on.
Aktiivisena liikkujana ja kuntoilijana pidän tärkeänä, että entistä enemmän sairauksien hoidossa kiinnitettäisiin huomiota terveyden ylläpitämiseen ja erilaisiin liikunta- ja fysioterapia-palvelujen saatavuuteen. Näitäkin voitaisiin aktivoida etänä. Myös seniori-ikäisille löytyy erilaisia tietokoneohjelmia aktiiviseen jumppaan ja liikuntaan.
Mielestäni Kainuun Sotealueelle tarvitaan päättäjiä, jotka uskaltavat uudistaa palveluita ennakkoluulottomasti ja rohkeasti. Myös aivan uusia tapoja toteuttaa palveluja voitaisiin kokeilla, kuten asiakkaan luokse tuotavia liikkuvia palveluja, jotka kiertäisivät eri kylillä ammattitaitoisen hoitohenkilöstön kera.
Tärkeänä pidän myös leikkausten ja hoitojen jälkeen tapahtuvaa jälkihoitoa ja siitä huolehtimista, jotta vammat paranevat kunnolla ja potilas kuntoutuu aiempaa parempaan kuntoon. Näillä toimenpiteillä vältetään sairauksien uusiminen ja lisäkulujen muodostuminen erikoissairaanhoidossa.