Kajaanin Kokoomus: Kajaanin investoinnit kestävälle tasolle

Sote-palvelut poistuvat kaupungin budjetista ensi vuoden alusta alkaen. Tämä tekee Kajaanin talousnäkymistä erittäin haastavat. Budjetista poistuu puolet nykyisistä verotuloista ja kaksi kolmasosaa valtionosuuksista. Kuntaliiton, valtionvarainministeriön ja verohallinnon yhdessä tekemä 2023 tulosennuste Kajaanin kaupungille on synkkä. Ennusteen mukaan taloustilanne synkkenee edelleen. Vuosina 2023–3,1 M€, 2024–7,5 M€ ja 2025–8,5 M€. Tähän kehitykseen peilaten nykyinen 2,5 M€ sopeuttamisohjelma on täysin riittämätön.

Kajaani on investoinut viime vuosina voimavaroihimme nähden liikaa ja reilusti verrokkikaupunkeja enemmän. Suunnitelman mukaiset poistot ovat nousseet jo 18 M€:oon. Vuosikatteemme on tippumassa 8M€:oon, joka olisi taloudellisesti kestävä investointitahti Kajaanin kaupungissa. Nyt kuitenkin esitykset uusiksi investoinneiksi ovat jo peruskaupungin osalta lähivuosiksi 20–26 M€ välillä. Nousevilla korkomarkkinoilla tämä tulee johtamaan lisävelkaantumiseen ja kuntaveron nostoon. Investointisuunnitelmat tulee laatia pitkälle aikavälille. On selvitettävä kiinteistöjen tarve 20 – 40 vuoden päähän. Väliaikainen ja pakottava tilan- ja palveluntarve voidaan ratkaista tekemällä yhteistyötä yksityisen sektorin kanssa ostopalveluilla.

Mikäli investointeja tehdään liian lyhytnäköisesti, kaupunki joutuu tulevaisuudessa myymään tyhjiksi jääviä tiloja huomattavasti kiinteistön jäljellä olevaa poistamatonta hankinta-arvoa ja velkaa alhaisempaan hintaan. Kaupungin kiinteistömassa on tarpeeseen nähden jo tällä hetkellä liian suuri.

Tulevaisuutemme Soten irtaantumisen jälkeen riippuu yritystoiminnan kaupungille tuomista verotuloista.  Valtionosuudet eivät enää ratkaise kaupungin taloustilannetta, sillä valtionosuudet perustuvat lähes yksinomaan lasten alenevaan määrään. Kajaani kehittyy tulevaisuudessa vain yritystoiminnan kasvun myötä. Sen ovat jo pitkään omaksuneet kaikki kasvavat maakuntakeskukset. Vain kasvu mahdollistaa tulevaisuuden investoinnit. Siksi Kajaani tarvitsee kasvustrategian.

Kajaanin kokoomus

Kategoriat: Kannanotot

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *