Jaakko Perhovaara: Yhteistyöllä lasten ja nuorten harrastamisen mahdollistaminen

Lasten ja nuorten harrastamisen mahdollistaminen on erittäin tärkeää terveysvaikutusten ja syrjäytymisen ehkäisemisen vuoksi. Tarjoamalla lapsille ja nuorille mahdollisuuden harrastaa, on meidän paras sijoitus tulevaisuuden hyvinvointiin. Urheiluharrastus tuo mukanaan terveelliset elämäntavat ja paljon uusia saman arvomaailman omaavia ystäviä. Kaikki nämä eivät kuitenkaan synny ilman aktiivisia toimijoita, riittäviä resursseja ja laadukasta ohjausta.

 

Yhteiskunnan tuki on erittäin tärkeää urheiluseuroille harrastusmahdollisuuksien järjestämiseksi. Kaikille lapsille ja nuorille on taattava harrastusmahdollisuus. Yhteiskunnan tuki on oltava tasapuolista lajiin ja sukupuoleen katsomatta. Yhteiskunnan tuki edellyttää tietenkin, että meillä on resursseja mistä niitä osoittaa. Kajaanin kaupunki onkin satsannut urheilupaikkoihin ja niiden ylläpitoon kiitettävästi kenttä- ja jäälajien osalta. Kiitos siitä Kajaanin päättäjille ja veronmaksajille! Kajaanin kaupunki tarjoaa olemassa olevat tilat veloituksetta alle 18-vuotiaiden harrastamiseen. On kuitenkin vielä useita urheiluseuroja, jotka kipuilevat tilojen ja vuokrien maksujen kanssa. Vielä siis on paljon kehitettävää mm. voimistelu-, salibandy- ja yleisurheilijoiden hallitiloissa.

 

Kainuulaiset yrittäjät ovat tukeneet taloudellisesti urheiluseuroja merkittävästi ja olleet mukana mahdollistamassa lasten ja nuorten harrastamisen. Iso kiitos siitä kuuluu kainuulaisille yrityksille ja yrittäjille! Kajaanin kaupunki tukee urheiluseuroja mm. maksamalla vuokra-, koulutus- ja kehitystukia. Vuokratuet määräytyvät harrastajien mukaan, joka on 20 €/alle 18-vuotias harrastaja. Vuokratuen määräytymisperuste olisikin syytä olla suhteessa seuran toiminnan aiheuttamisen todellisten vuokrakulujen mukaan. Tukien vastineeksi urheiluseurojen on myös toimittava vastuullisesti ilmoittaessaan tietojaan tukien saamiseksi. Kyse on kuitenkin yhteisistä veroeuroista!

 

Urheiluseuran toimintaa ei voi eikä saa suunnitella pelkästään yhteiskunnan tuen varaan. Toki tilahankkeet ovat suuria investointeja, johon urheiluseurat tarvitsevat asiantuntija-apua ja taloudellista tukea yhteiskunnalta. Yhteiskunnan tuen lisäksi harrastajien vanhempien on myös oltava aktiivisia osallistujia urheiluseurassa. Kyseessä on aina vanhempien lapset, joiden tulevaisuutta ja urheilijauraa rakennetaan urheiluseuran toimijat kasvattajana. Vanhempien tuki varojen hankkimiseksi ja talkoiden tekemiseksi on ensiarvoisen tärkeää, jotta urheiluseuroissa voidaan tarjota laadukasta ohjausta ja valmennusta sekä antaa jopa ohjeita ja arvopohjaa elämään. Esimerkiksi Kajaani Gymnastics ry kouluttaa ohjaajiaan ja valmentajiaan jatkuvasti mm. Voimisteluliiton koulutuksissa ja myös näin valmistaa nuoria ottamaan vastuuta itsestään ja ohjattavistaan.

 

Kajaanin kokoisella pienellä paikkakunnalla urheiluseurojen yhteistoiminta ja osaamisen jakaminen on kaikkien seurojen toiminnan ja yksilöiden kehittymisen kannalta olennaista. Lajikohtaiset taidot kehittyvät niin pitkälle kuin oman kehon hallinta sen mahdollistaa. Perusliikuntamuodot kuten yleisurheilu ja voimistelu antavat hyvää pohjaa kaikille lajeille. Kainuun liikunta onkin yhdistänyt urheiluseuroja yhteisiin palavereihin ja pyrkinyt kehittämään yhteistyötä koko Kainuun alueella. Yhteistyö yhdistyksissä onkin tarpeen! Yhteistyötä tarvitaan myös kuntamme hyvinvoinnin lisäämiseksi.

 

Jaakko Perhovaara

Kunnallisvaaliehdokas (Kok)

Kajaani

Kategoriat: Kannanotot

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *