Hannu Suutari: Maakuntavero – Kuolonisku Kainuulle

Valtakunnan poliitikot puhuvat nyt paljon maakuntaverosta. Sitä valmistellaan ja toteuttamisvaihtoehtoja selvitetään. Veroa perustellaan sillä, että sillä olisi kannustinvaikutus Hyvinvointialueen päätöksen teossa. Esitetään, että se voitaisiin toteuttaa kokonaisveroastetta valtakunnallisesti korottamatta. Siihen ei löydy perusteita eikä toimivaa mallia. Todellisuudessa se nostaisi kokonaisveroastetta maassamme – Kainuussa kaikkein eniten. Kainuussa veroaste nousisi, vaikka valtakunnallisesti se pysyisi samana. Kyseessä on siis merkittävä tulonsiirto heikossa asemassa olevilta alueilta menestyville alueille.

Kun tarkastelee tulevien Hyvinvointialueiden taloudellista asemaa, Kainuu on kaikkein heikoimmassa asemassa samalla kun osa isoista alueista menestyvät taloudellisesti erittäin hyvin erityisesti Etelä-Suomessa. Maakuntavero tarkoittaa, että osa Hyvinvointialueen tuloista kerättäisiin alueellisesti alueen rahoitustarpeen mukaan. Kainuussa lisärahoitustarve on tällä hetkellä 400€/asukas. Se tarkoittaa 3,5% veronkantoa kainuulaisilta lisää. Hyvin menestyvillä alueilla ei tällaista veroa tarvitsisi kerätä ollenkaan.

Kannustimina alueellisille päättäjille maakuntavero ei todellakaan toimisi toimintojen järjestämiseksi asiakaslähtöisesti kustannustehokkaasti vaan päinvastoin. Vaikeat sopeuttamistoimenpiteet jäävät toteuttamatta ja rahoitus ratkaistaisiin maakuntaveroa edelleen korottamalla. Se luo päättäjille sen takaportin, mikä nyt Soten kuntayhtymä-mallissa on ollut ongelmallista tehokkuuden hakemisessa: lopulta kunnat maksavat. Meillä Kainuussa riittää kannustimia toimintojen tehostamiseen ilman maakuntaveroakin.

Toteutuessaan maakuntavero olisi kuolonisku Kainuun elinvoimaisuudelle. Se näivettäisi Kainuun, asettaisi uusille yrityksille ylitsekäymättömän esteen investoida Kainuuseen samalla kun monet täällä olevat yritykset joutuvat selvittämään tarkoin onko täällä enää elinmahdollisuuksia.

Hyvinvointi tulee työllä – ei maakuntaverolla.

Hannu Suutari
Aluevaaliehdokas, Kok. (213)
Kajaanin kaupungin valtuutettu
Kainuun Sote-kuntayhtymän hallituksen 2. Varpj.

Kategoriat: Kannanotot

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *