Jaakko Kyllönen: SOTEN HOITOTAKUU EI TOTEUDU ILMAN SOTE-ALAN YRITTÄJIÄ
Raimo Piirainen antoi 7 pv:n takuun hoitoon pääsystä. Sopii epäillä ja allekirjoittanut ei ainakaan uskalla antaa takuuta, josta ei ole varmuutta. Tiedetään jo nyt, että tekeviä käsipareja on liian vähän ja siihen ei nopealla aikataululla ole tulossa korjausta, vaikka nostettaisiin palkkoja. Rahoituskin on avoin. Tavoite sinänsä hyvä ja taputan kovasti, kun se toteutuu. Toisaalta Raimon lupaama yöjunakaan ei vielä kulje.
Tavoite voi toteutua, jos julkinen sektori ja sote palveluita tuottavat yritykset löytävät toisensa, eikä olisi vastakkainasettelua näiden toimijoiden välillä. Tästähän on valitettavasti merkkejä ja suorastaan pelätään, että ”kapitalistit” kuorivat kerman. Esimerkiksi Puolangalla näyttää käyneen niin, että ”kapitalisti” on hoitanut asiansa hyvin, kun kuntalaiset ovat tyytyväisiä. Olen kuitenkin sitä mieltä, että ”kapitalistia” ei tule päästää isännäksi, vaan pitää se renkinä. Tässä tarvitaan osaavaa hankinta- ja sopimusmenettelyä, jossa roolit ovat selkeät. Sote-alan yrityksiä on Suomessa n. 18200 ja kaikki sote-alan yrittäjät eivät ole ns. suuria. Neljä viidestä on enintään 1-4 neljän hengen yrityksiä. Kainuussakin näitä palvelutarjoajia on ja pienyrittäjille on annettava mahdollisuus. Hyvänä esimerkkinä ovat kuntoutuspalvelut, niissä hyvinvointi alue ei selviä omana tuotantona. Näissä yrityksissä löytyy osaamista ja sitä ei pidä hukata vain siksi, että julkinen hoitaa asiat ikään kuin paremmin. Ideologiset syyt eivät voi olla esteenä. Tuemme yrittäjyyttä.
Hyvinvointialueet tulevat olemaan joka tapauksessa merkittäviä ostopalvelujen hankkijoita. Siksi myös hankintaprosesseihin on panostettava ja haettava osaajia. Ostopalveluissa on se hyvä puoli, että ostaja tietää, mitä palvelu maksaa ja osaa varautua siihen. Sote-alan yrittäjä taas tietää, mistä palvelujen kulut muodostuvat. Tässä avoimet markkinavuoropuhelut tuottajien kanssa ovat erittäin tärkeitä ja aina, kun hankinta tehdään, on myös tehtävä kattava yritysten vaikutusten arviointi. Julkisen tuottamisen ja yksityisen sektorin välillä on voitava tehdä vertailua kustannuksista ja siinä on otettava huomioon kaikki, ihan kaikki, palvelun tuottamiseen tarvittavat kustannukset.
Kattava palveluseteli järjestelmä on vastaus siihen, että hoitotakuu on mahdollistuu ja asiakas voi valita palvelun, joka tarjoaa sen nopeammin ja edullisemmin sekä vähemmällä byrokratialla.