Opetuksesta on jo leikattu, olisiko aika leikata hallinnosta?
Kajaanissa toisen asteen koulutus on yhtiöitetty siten, että ammatillinen koulutus (KAO) ja Kajaanin lukio ovat saman liikelaitoksen alla. Tämä tarkoittaa sitä, että on koulutusliikelaitos, jolla on oma johtajansa ja muutama työntekijä. Sen alla on Kajaanin lukio ja Kainuun ammattiopisto.
Molemmilla kouluilla on oma rehtori ja hallintonsa sen alla. Tämä hallintorakenne on peruja 2005 luodun Kainuun mallin pohjalta, jolloin kaikki Kainuun lukiot ja ammatillinen koulutus olivat saman hallintorakenteen alla. Myöhemmin tämä on kutistunut KAO:n ja Kajaanin lukion yhteistyöksi.
Paineet valtionosuuksissa ovat kohdistuneet tällä hallituskaudella ammatilliseen koulutukseen, osana tavoitetta nostaa korkeakoulutettujen osuus 25-34 -vuotiaiden ryhmässä 50%:n. Tavoite on sinänsä oikean suuntainen ja tärkeä koko maan talouskasvun kannalta. Tämä kuitenkin tarkoittaa sitä, että joudumme tehostamaan toimintaamme Kainuussa ja keskittymään ammatillisessa koulutuksessa niihin aloihin, joilla on oikeasti töitä nyt ja tulevaisuudessa. Meidän tulee myös selkeyttää polkuja ammatillisesta koulutuksesta ammattikorkeakouluihin, jotta pystymme nostamaan koulutustasoamme Kainuussa. Tämä tulee näillä näkymin olemaan yksi valtionosuuksiin vaikuttava tekijä tulevaisuudessa.
En usko, että tarvitsemme moninkertaisen hallinnon toteuttamaan toisen asteen koulutusta. Nyt kun opetushenkilöstöä on karsittu, on aika katsoa hallintoa. Kaksoistutkinnot ja muu yhteistyö eivät heikkene lukion ja ammattikoulun välillä, vaikka hallintorakenteet puretaan. Joko yhdistämme koulutusliikelaitoksen johtajan ja KAO:n rehtorin viran tai puramme koko koulutusliikelaitoksen ja sijoitamme lukion sivistystoimialaan ja ammatillisen koulutuksen omaksi yksiköksi.
Kumpi tahansa ratkaisu mahdollistaisi valtionosuuksien tehokkaan kohdistamisen siihen, mihin ne on tarkoitettu: Nuorten laadukkaaseen koulutukseen.
Markus Leinonen (kok.)
Kunta- ja aluevaaliehdokas
Kajaanin kokoomus ry:n puheenjohtaja