Janne Tolonen: Yksikin ystävä voi pelastaa nuoren

Nuorten hyvinvointi on viime aikoina ollut jälleen tapetilla. Koskelan henkirikos, jossa tekijöinä on 16- vuotiaat nuoret, on varmasti järkyttänyt meitä kaikkia. Samaan aikaan on puhuttu pääkaupunkiseudun nuorten vaarallisestakin jengiytymisestä ja korona-ajan kautta myös laajemmin nuorten syrjäytymisestä. Selvää on, etteivät läheskään kaikki nuoret voi tällä hetkellä hyvin.

Yhä useammalla nuorella havaitaan masennusta ja ahdistuneisuutta ja jopa joka neljännellä nuorella on todettavissa myöskin mielenterveyden häiriöitä. Kovia lukuja sanoisin. Tämän lisäksi moni nuori kamppailee yksinäisyyden ja toisaalta myös kiusaamisen ongelmissa. Ja pahimmillaan kiusaaminen on siirtynyt myös sosiaaliseen mediaan ja on nyt 24/7 läsnä.

Nyt on syytä keskustella, mitä koulut, yhteisöt ja perheet voisivat tehdä nuorten auttamisessa kohti tasapainoisempaa aikuisuutta. Vastuuta ei mielestäni voi vierittää yksin yhdelle taholle. Vain kaikkien tahojen yhteistoiminnalla saadaan paras tulos.

Itse olen työskennellyt vapaaehtoisena nuorten tukihenkilönä reilun viiden vuoden ajan ja huomannut, että apu on nyt jos milloin tarpeellista. Osa nuorista on kokonaan vailla yhtään ainutta ystävää ja harrastuksia. Siksi yhdenkin ystävän löytyminen voi muuttaa tilannetta. Kajaanissa onneksi harrastuspaikkoja löytyy normaalioloissa kiitettävästi, samoin urheilumahdollisuuksia sekä järjestötoimintaa. Nyt vaan tarvitaan meitä kaikkia kuuntelemaan nuorten arkea ja kysymään, miten heillä oikeasti menee. Ja saamaan heidät myös hyvien harrastusten pariin.

Kategoriat: Kannanotot

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.