Miia Heikkinen ja Petri Pesonen: Ovatko 9.-luokkalaiset samalla viivalla peruskoulun jälkeen?

Muistatko, miltä tuntui tehdä päätös tulevan ammatin tai jatko-opintopaikan suhteen? Toisen asteen opintojen yhteishaku on tämän kevään osalta päättynyt pari viikkoa sitten. Suomussalmelaiset yhdeksäsluokkalaiset ovat joutuneet tekemään kuluvan kevään aikana isoja, loppuelämäänsä vaikuttavia päätöksiä. Mikäli suomussalmelainen nuori haluaa jäädä omalle kotipaikkakunnalle, on hänellä yksi vaihtoehto, lukiokoulutus. Jos nuori ei koe lukio-opintoja omakseen, on hänen muutettava opintojen perässä pois kotipaikkakunnalta jopa satojen kilometrien päähän. Mielestämme tämä asettaa nuoret eriarvoiseen asemaan.

Nuorilla ei ole todellista valinnan mahdollisuutta koulutuspaikan suhteen Suomussalmella. Ammatilliseen koulutukseen hakeutuvalla nuorella ei ole muuta vaihtoehtoa kuin muuttaa pois kotoa. Kaikki nuoret eivät ole valmiita itsenäistymään vielä 15-16-vuotiaana. Pahimmillaan liian aikaisin itsenäistymiseen pakotettu nuori syrjäytyy ja opinnot keskeytyvät. Tästä ovat huolissaan myös nuorisotyöntekijät. Myös perheet ovat eriarvoisessa asemassa. Kaikissa perheissä ei ole taloudellisista syistä mahdollisuutta päästää nuorta opiskelemaan pois kotoa, koska alle 17-vuotias nuori ei ole oikeutettu Kelan opintotukeen.

Olemme pohtineet, kuinka lisätä koulutusvaihtoehtoja Suomussalmelle. Oppisopimuskoulutus on yksi vaihtoehto peruskoulun päättäville nuorille. Kunnan täytyisi aloittaa satsaamaan oppisopimuskoulutukseen, muun muassa tukemalla paikallisia yrittäjiä siten, että he voivat ottaa nuoria yritykseensä opiskelemaan ammattiin. Tämä mahdollistaisi sen, että nuoret jäisivät kotipaikkakunnalle, todennäköisesti työllistyisivät Suomussalmelle ja paikalliset yritykset saisivat ammattitaitoisen ja luotettavan työntekijän. Suomussalmella on Kainuun korkein nuorison työttömyysaste ja yhä kasvava työvoimapula alalla kuin alalla. Kohdennettu oppisopimuskoulutuksen lisääminen toisi apua myös tähän haasteeseen.

Suomussalmella on laadukas ja moderni lukio, joka on elintärkeä kunnan elinvoimaisuudelle. Lukio on ehdottomasti säilytettävä Suomussalmella. Kevään 2021 yhteishaussa peruskoulunsa päättävistä seitsemästäkymmenestäyhdestä nuoresta 29 haki kotipaikkakunnan lukioon. Mielestämme on tärkeää kiinnittää huomiota, miten saisimme lisää opiskelijoita Suomussalmen lukioon myös muilta paikkakunnilta. Lukion vetovoimaisuutta tulee lisätä. Vetoaisiko erilaiset hybridimallit, esimerkiksi eräpainotteisuus, myös ulkopaikkakuntalaisiin nuoriin.

Koulutusmahdollisuuksien lisääminen on kriittisen tärkeää Suomussalmen tulevaisuuden kannalta. Kunta tarvitsee uusia ideoita ja tuoreita näkökulmia. Keinoja on, mutta löytyykö rohkeutta?

Miia Heikkinen, peruskoulunsa päättävän äiti
Petri Pesonen, viime kevään ylioppilas
kuntavaaliehdokkaat, Suomussalmi (kok.)

Kategoriat: Kannanotot

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.