Sami Mähönen: Lupaan sinulle kaiken, mitä haluat

Näinhän me kuntavaaliehdokkaat yleensä lupailemme. Minä tai muut ehdokkaat voimme luvata kuitenkin ainoistaan sen, että ajaisimme tiettyjä asioita valtuustossa. Oikeastihan päätöksiä tekevät kaikkien valtuustoon valittujen puolueiden valtuutetut. Ei siis kukaan valtuutettu tai puolue yksin. Päätöksenteko on yhteistyötä.

Talouden tasapainottamiseen tähtäävät päätökset tulevat olemaan tulevan valtuustokauden päättäjien vaikeimpia tehtäviä. Kipeimmät asiat jakavat eniten mielipiteitä ja niissä yksimielisyyttä on vaikeinta löytää.
Kuntatalouden haasteita pitää ratkaista sekä lyhyellä että pitkällä tähtäimellä. Lyhyellä tähtäimellä meidän pitää saada säästämällä kulut pienemmäksi kuin tulot, mikä on fakta. Valitettavasti tämä kirpaisee ainakin osaa kuntalaisista. Säästöjen pitää perustua faktoihin ja kuntalaisten tasavertaiseen kohteluun. Hyvällä suunnittelulla negatiivisia vaikutuksia saadaan tietysti pienemmiksi.

Pidemmällä tähtäimellä meidän tulee kiihdyttää talouskasvua aktiivisella elinkeinopolitiikalla, houkutella uusia asukkaita sekä uudistaa kunnan toiminnan rakenteita. Lisäksi meidän pitää yhdessä muiden kuntien kanssa ottaa niskalenkki kasvavista sote-kuluista käyttäen aktiivista omistajaohjausta ja tehdä isoja rakenteellisia muutoksia sote-kuntayhtymän toimintaan, sekä toisaalta vaatia panostuksia tulevaisuudessa säästöjä tuovaan ennaltaehkäisevään toimintaan.

Meidän hyvinvointimme ja onnellisuus rakentuu tuhansista palasista. Maailma ei romahda, jos joitakin palveluita tuotetaan toisella tavalla ja saatavuus hieman heikkenee. Meidän on myös arvioitava yhdessä, onko mahdollista luopua joistakin palveluista kokonaan. Meidän on nähtävä omaa nenää pidemmälle ja oltava oikeudenmukainen sekä tasapuolinen.

Meidän on Sotkamossa pysyttävä muuttuvan maailman kyydissä, elettävä varojen mukaan, mutta uskallettava myös investoida tulevaisuuteen. Onneksi täällä on tehty aiemminkin hyviä päätöksiä ja olemme paremmassa tilanteessa kuin moni muu kunta.

Sami Mähönen
kuntavaaliehdokas (kok)

Kategoriat: Kannanotot

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *