Kainuun Kokoomus: Kela-korvauksiin lisäyksiä, ei leikkauksia

 

Sairaanhoidon Kela-korvauksia käyttää noin kaksi miljoona suomalaista. Niiden poistaminen kasvattaisi hoitojonoja, kun merkittävä osa yksityisistä lääkärikäynneistä siirtyisi julkisten terveyspalvelujen piiriin.
Korona-aika on lisännyt suomalaisten hoitovelkaa. Esimerkiksi suun terveydenhuoltoon on kertynyt 1,1 miljoonan potilaskäynnin palveluvelka vuonna 2020. Ennakkotietojen mukaan vuonna 2020 uusia syöpiä todettiin 1 200 tapausta vähemmän kuin aiempana vuonna, vaikka ennusteen mukaan syövät lisääntyvät koko ajan. Lisäksi yli puoli vuotta jonottaneiden osuus esimerkiksi kaihileikkausjonoissa ja polvien tai lonkkien tekonivelleikkauksissa on myös kasvanut.

Tutkimusten mukaan 73 % suomalaista pitää KELA-korvausten säilymistä erittäin tai melko tärkeänä asiana ja 71 % suomalaisista haluaa, että kunta (jatkossa hyvinvointialue) käyttää julkisten sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottamisessa myös yksityisiä palvelun tuottajia.
Kela-korvaukset mahdollistavat erityisesti pienituloisille nopean pääsyn hoitoon. Kela-korvausten leikkaus vaikuttaisi siis negatiivisesti erityisesti pienituloisiin.
Moniin terveydenhuollon julkisiin palveluihin on lähes mahdoton päästä tarvitsemassaan ajassa. Siksi on erittäin tärkeää, että myös yksityiset palvelut pidetään kaikkien ulottuvilla, esimerkiksi mielenterveyspalveluissa, silmälääkärinpalveluissa, naistentautien seulonnoissa, hammaslääkäripalveluissa sekä kuntouttavissa palveluissa. Siksi Kainuun Kokoomus korostaa, että Kela-korvauksia pitää kasvattaa – ei kutistaa.

Kategoriat: Kannanotot

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.