Auli Halonen: Kajaanin Kokoomuksen valtuustoryhmä

Arvoisat valtuuston- ja hallituksen puheenjohtaja, kaupunginjohtaja, valtuutetut, viranhaltijat sekä kaupunkilaiset. Onnittelut vielä näin juhlavuoden päättyessä 370-vuotiaalle Kajaanille!

Elämme erikoista aikaa. Vaikka yhteiskunnallinen kehitys on alati muuttuvassa tilassa, johon päätöksentekijöiden on aina pitänyt reagoida herkällä korvalla, edessämme on historiallinen hetki. Hyvinvointialue tulee ensi vuoden lopussa nappaamaan kuntien päätösvallasta ja erityisesti tuloista lopullisesti pois yli 75%. Siksi tämän budjetin valmistelu on ollut niin virkakoneistolle kuin luottamushenkilöorganisaatioille aiempaa mystisempää aikaa. Kaikissa valmistelun vaiheissa on edessä ollut suuria kysymysmerkkejä, varsinkin suunnitteluvuosille 2023 ja 2024. Kenelläkään ei tunnu olevan varmaa tietoa siitä, paljonko meille esimerkiksi tulee jatkossa verotuloja tai valtionosuuksia. Omat menot toki jollakin tasolla tiedämme: ne ovat rakenteissa jo olemassa eikä ainakaan kustannustason laskua ole näköpiirissä, päinvastoin kustannusinflaatio laukkaa mm. energianhinnan nousun vuoksi kovempaa kuin vuosiin.

Yksi asia, mikä on varma, on kuitenkin väkiluvun väheneminen. Jo pitkään on tiedetty, että kuolleisuus on syntyvyyttä suurempaa, myös paikkakunnalta poismuutto painottuen kakskymppisten ikäluokkaan on vuosi toisensa jälkeen voittanut paikkakunnalle muuton. Väki on vähentynyt ja vanhentunut. Syntyneiden lasten määrä on vähentynyt pysyvästi jo kymmenen vuotta. Tällä hetkellä peruskoulunsa päättävässä ikäluokassa on vielä muutaman vuoden yli 400 lasta. Peruskoulun aloittava ikäluokka on jatkossa muutaman vuoden kolmesadan luokkaa ja sitten tipahtaa kakkosella alkavaan lukuun. Tämä tulee olemaan pysyvä määrä, johon ei ole näköpiirissä muutosta. Viivytystaistelut on käyty. Valtionosuus tippuu radikaalisti, kun alaikäisten lasten määrä jää nykyistä pienemmäksi sadan lapsen vuositahtia. Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen palveluverkkoa on supistettava.

Kaiken muutoksen keskellä on kuitenkin myös paljon positiivisia signaaleja: työllisyys on ollut kuluvana syksynä tämän vuosituhannen parasta, verotulot ovat kasvaneet mukavasti ja uusia yrityksiä on syntynyt tasaisessa tahdissa. Nostokurkia on taas joen joutsenten ohella muuttanut alueelle: se on aina postiviinen merkki kasvusta ja kehityksestä. Työn tekeminen, yrittäminen ja opiskelu tulevat olemaan jatkossa kaupunkimme ja maakuntamme tärkeimmät voimavarat negatiivisia muutosvoimia vastaan. Positiiviset signaalit houkuttelevat muuttajia ja palveluverkon käyttäjiä hitaasti mutta varmasti.

Kokoomuksen valtuustoryhmä ei tule esittämään tähän epävarmuuden aikojen sumussa valmisteltuun budjettiin muutoksia tänään. Kokoomuksen valtuustoryhmä kuitenkin erittäin painokkaasti toivoo, että jo tulevan vuoden aikana aloitetaan määrätietoinen tie kohti kestävää kuntataloutta ja tehdään jo vuonna 2022 rohkeita ratkaisuja ja tulevaisuuspäätöksiä. Verotuksen ja maksujen kiristäminen ei ole kestävä ratkaisu vaan kaupungin organisaatio täytyy saada vastaamaan palveluntarvetta ja käyttäjien määrää. Kaikki rakenteet tulee olla tarkastelussa mukana ja juustohöylääminen siltä sun täältä on lopetettava. Investointien taso pitää saada alenemaan meidän kokoiselle kaupungille kestävälle tasolle.

Terveessä kuntataloudessa verotulot ja valtionosuudet ovat tasapainossa ja vuosikate riittää poistoihin. Tasapainoinen kuntatalous on myös tärkeä positiivinen viesti kaupunkiin muuttaville: elämiseen jää rahaa, kun verojen nostoa ei tarvitse pelätä tai ainaista kitinää säästösuunnitelmista ja leikkauslistoista tarvitse lukea medioista.

Erityisesti Kajaanin positiivisten asioiden toivoisimme olevan se viesti, mitä jokainen kaupunkilainen, myös viranhaltijat kuin me poliitikotkin, ulospäin kertoisivat. Meillä on huippulaadukas palvelurakenne, kohtuullinen elämisen hintataso ja meillä on töitä. Meillä on hyvä kaupunki. Tehdään yhdessä kestäviä ja rohkeita päätöksiä, että meidän 370-vuotinen kaupunkitarina jatkuu edelleen ja myös tulevat sukupolvet saavat nauttia vaivattomasta arjesta ihmisen kokoisessa kaupungissa, jossa yhä edelleen on oikea talvi.

Mukavaa budjettipäivää ja joulun odotusta kaikille.

 

Kategoriat: Kannanotot

Kommentti artikkeliin “Auli Halonen: Kajaanin Kokoomuksen valtuustoryhmä
  1. Tuula Puusaari sanoo:

    Valtuutettu Auli Halonen!

    Kiitos, kun lähetit ryhmäpuheenvuorosi luettavaksi! Hieno puhe! Kaupungin väestön demografisen tilanteen kehityksen tuominen oli realistista, tosiasiaa, mikä Kajaanissa valitettavasti täytyy pitää silmien edessä.
    Tärkeät positiiviset asiat olivat puheen loppupuolella: terve kuntatalous, asumisen kohtuullisuus, verotuksen kohtuullisuus, ei pelkoa nostamisesta. Tässä on vankka perusta rakentaa hyvä elämää Kajaanissa. On hyvä muistuttaa, että kajaanilaiset itse muistavat pitää esillä oman kaupunkinsa hyviä puolia. Hyvää joulun odotusta ja Rauhallista joulua !

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.