Kajaanin Kokoomus: Sivistystoimi yrittää sosialisoida päiväkotiyritysten liiketoimintaa

Kajaanin kaupunki on palkittu viime syksynä Kainuun Yrittäjien elinvoimakunta -palkinnolla. Kajaanin saavutti erinomaisen sijoituksen myös Suomen Yrittäjien kuntabarometrissa. Kaupungin elinvoimapalvelu tekee hyvää yhteistyötä yritysten kanssa.

Kaupungin sivistystoimi toimii kuitenkin aivan päinvastoin. Sivistystoimi suunnittelee jälleen kerran esiopetuksen poistamista yrittäjävetoisilta päiväkodeilta. Tämä linjaus tehtiin yrittäjiltä salassa, keskustelematta yrittäjien kanssa.
Päiväkotiyrittäjille tämä tarkoittaisi, että yksi ikäluokka poistuisi kokonaan. Ja jos esiopetus laajenee kokeilun jälkeen kaksivuotiseksi, jäisi yksityisille päiväkodeille hoidettavaksi ainoastaan 0–4-vuotiaita lapsia. Tämä heikentää yrittäjien toimintaedellytyksiä merkittävästi.

Tilastokeskuksen mukaan (2018) jo 10 %:n yksityisen hoidon osuus pienentää lapsikohtaiset käyttökustannukset maan keskiarvoa alhaisemmaksi, Kajaanissa yksityisten osuus on n. 30 %. Kajaanin kaupungin sivistystoimi on nyt romuttamassa tehokkaimmin säästöjä tuovat toimintatavat.

Mikäli kaupungin omissa yksiköissä ei ole tarpeeksi lapsia, ei siitä pidä rangaista yrittäjiä. Leikkaukset pitää kohdistaa omiin yksiköihin. Etenkin, kun varhaiskasvatuspäällikkö Mika Tiihosen mukaan säästölinjaus ei perustu mihinkään laskelmiin.

Kajaanin kaupungin uudessa strategiassa vuosille 2023–2026 todetaan, että Kajaani luo asukkaille, yrityksille ja yhteisöille hyvinvointia, turvallisuutta sekä hyvän elämän ja menestymisen edellytykset. Arvopohjansa mukaisesti kaupunki toimii vastuullisesti ja yhteisöllisesti rakentaen turvallista ja terveellistä elinympäristöä. Nyt sivistystoimen suunnitelmat sotivat räikeästi kaupungin omaa strategiaa vastaan. Liiketoiminnan sosialisointi ei luo yrityksille menestymisen edellytyksiä.

Kajaanin Kokoomus vaatii, että sivistystoimi peruu suunnitellut leikkaukset yksityisiltä päiväkodeilta.
Korona ja nyt Venäjän hyökkäyssota ovat aiheuttaneet aivan riittävästi epävarmuutta yritysten toimintaolosuhteisiin. Kajaanin kaupunkia ei enää tarvittaisi tähän listaan lisäämään epävarmuutta yrittäjille.

Kajaanin Kokoomus ry
hallitus
Markus Leinonen, pj
Auli Halonen
Markku Hyvärinen
Akseli Leppänen
Rea Stricker
Toivo Sistonen
Jukka Tikkanen
Suvi Karjalainen
Erika Tajakka-Haapaniemi

Kategoriat: Kannanotot

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *