Kajaanin Kokoomuksen valtuustoryhmän linja sopeuttamissuunnitelmaan

Kajaanin Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtajan Auli Halosen ryhmäpuheenvuoro sopeuttamissuunnitelmaan:

 

Arvosia puheenjohtaja, valtuutetut ja viranhaltijat,

 

Aika lailla tunnilleen tasan vuosi sitten valittiin tämä nykyinen valtuusto: ja täytyy todeta, että työntäyteinen ja yllättävä vuosi onkin ollut. Sen aikana on saatu päivitettyä kaupunkistrategia, työstetty maankäyttöpoliittista ohjelmaa ja tuulivoimalinjauksia sekä päivitetty sopeuttamissuunnitelma. Toki kunkin valtuuston pitääkin muodostaa itselleen tilannekuva ja toimenpiteet kyseisessä ajassa toimimiseen. Oman todellisuutemme lisäksi maailmassa on tapahtunut dramaattisia asioita, joista pahimpana on Euroopassa riehuva sota ja sen kyljessä hiipinyt talouden ylikuumeneminen, joka on johtanut inflaation ja korkojen nousuun sekä rahamarkkinoiden suuriin heilahteluihin. Pandemiakin on vielä muistutellut itsestään. Tässä tilanteessa voi vain todeta, että mikään ei ole niin varmaa kuin epävarmuus ja se, että Kajaanin täytyy olla valmis uusitumaan entistä nopeammalla syklillä tulevaisuudessa. Paras lääke epävarmoihin aikoihin olisi vahva ja tasapainoinen talous. Valitettavasti emme voi vielä hehkuttaa sillä.

 

Hyviäkin asioita kaupungin tilanteessa on: työllisyys on 2000-luvun parhaalla tasolla ja verotulot ovat olleet kasvussa. Parasta talouden sopeuttamista olisi työmarkkinatuen sakkomaksujen väheneminen nollaan ja verotulojen kasvu palkkatyön lisääntyessä.  Nyt näyttää siltä, että työttömyyden paras mahdollinen taso on kuitenkin jo saavutettu. Nuorisotyöttömyyttä ei juuri ole ja haastavimmin työllistyvien määrä vähenee vain eläkeiän koittamisella. Soten päihde- ja mielenterveyspalvelut eivät ole olleet riittäviä ja ihmisten työkykyä ei ole saatu autettua ajoissa. Alueen yritykset kärsivät työvoimapulasta, johon tulisi kehitellä lääkkeet maahanmuuton ja paluumuuton keinoilla, omalta alueelta niin sanottu ylimääräinen työvoima on loppunut.

 

Huolestuttavin signaali puolestaan löytyy myös: syntyvien lasten määrä on jämähtänyt pysyvästi kolmensadan kieppeille, kun tällä hetkellä koulussa olevien ikäluokat ovat vielä yli neljänsadan. Tarvitsemme siis rakenteellista sopeutumista varhaiskasvatus ja perusopetusverkkoon, kun tulevien vuosien aikana lasten määrä vähenee neljänneksen eli tuhannella. Se tarkoittaa myös valtionosuuksissa tulojen vähenemistä. Perusopetusikäisestä valtionosuutta tulee pyöreästi nykymallissa kymppitonni/lapsi. Tulot tippuvat siis vuositasolla lähivuosina jopa kymmenen miljoonan euron verran vuodessa pelkästään luonnollisen lastenmäärän vähenemisen vuoksi. Kaupungin täytyy pystyä vähentämään päiväkoteja ja kouluja, jotta vähenevällä rahamäärällä voidaan edelleen järjestää Suomen parasta varhaiskasvatusta ja maailman parasta perusopetusta.

 

Viranhaltijat ottivat sopeuttamissuunnitelmaesityksessä hyviä faktoihin perustuvia ohjureita, joilla palveluverkko lähdettiin haarukoimaan. Tilojen kunto ja peruskorjaustarve sekä alueen lasten määrä. Suunnitelmaan tulikin hyviä kohteita ja selkeä aikataulu, jotta kouluista voitaisiin hallitusti luopua. Samalla annetaan aikaa perheille ja työntekijöille suunnitella oma tulevaisuutensa siten, että siirtymä on rauhallinen ja irtisanomisia ei tarvita.

 

Valmistelun aikana viranhaltijat arvioivat lapsivaikutuksia, kaupunkilaisille järjestettiin kuulemistilaisuuksia ja poliitikot muodostivat faktoihin perustuvaa tilannekuvaa. Oli todella mielenkiintoista kiertää eri kokoisia kouluja eri puolilla kaupunkia. Olisin toki suonut näkeväni vähän enemmän valtuutettuja ko. tilaisuuksissa.

 

Jostain kumman syystä yksi koulu kuitenkin pudotettiin hallituksen edellisessä kokouksessa pois listalta, vaikka faktat olivat tismalleen samat kuin kahdella muulla koululla, jotka menivät läpi sen enempää tunteilematta. Tämän vuoksi Kajaanin kokoomuksen valtuustoryhmä esittää, että Jormuan koulu palautetaan sopeuttamissuunnitelmaan alkuperäisen kaupunginjohtajan esityksen mukaisesti. Perustelut kaikkien sopeutumissuunnitelmassa esitetyille koulujen sulkemisille olivat samat: oppilasmäärä vähenee kaupungin alueella rajusti tulevien vuosien aikana sekä esityksessä olleet koulurakennukset ovat huonossa kunnossa ja vaatisivat mittavan peruskorjausinvestoinnin.

 

Jormuan ja Kuluntalahden alueella lasten määrä vähenee jo lähivuosina siten, että kaikki alueen kouluikäiset mahtuvat hyvin Kuluntalahden kouluun. Samalla voitaisiin luopua yhdysluokkaopetuksesta sekä taata monipuoliset oppilashuollon ja eritysopetuksen palvelut tasaisemmin molempien koulujen lapsille. Esityksen mukaan saataisiin aikaan useiden henkilötyövuosien säästö jo vuodesta 2023 alkaen optimoimalla oppilasmäärä/aikuinen sopivaksi. Jos kouluja ei yhdistetä, alkaa myös Kuluntalahden kouluun tulla painetta vähentää oppilashuollon resursseja ja muodostaa jatkossa välillä yhdysluokkia sinnekin.

 

Jormuan koulurakennukset ovat huonossa kunnossa ja niissä on esimerkiksi öljylämmitys, joka ei tässä ajassa kyllä ole mitenkään perusteltava energiamuoto julkiseen rakennukseen sekä on hyvin kallis tulevina vuosina. Pienessä yksikössä oppilaskohtaisen kustannukset paisuvat helposti kaksin jopa kolminkertaiseksi verrattuna suurempiin kouluihin. Kuntalaisten tasapuolisen kohtelun periaatteella täytyy myös kouluverkkoa tarkastella kokonaisvaltaisesti. Mikäli jossakin yksikössä opetus on merkittävästi kalliimpaa, joutuvat muut toimipaikat kompensoimaan sitä suuremmilla ryhmäkoilla tai materiaalihankinnoilla eikä tämä ole veronmaksajien ja palvelujen käyttäjien kannalta tasapuolista.

 

Tällä tulevalla muutosesityksellä lisättynä hyväksymme kokoomuksen valtuustoryhmänä sopeuttamissuunnitelman ja aikataulun sekä kiitämme työryhmien vetäjiä napakasta aikataulusta ja siitä, että asioita on pohdittu monelta kantilta. Suuresti arvostamaani valtiomiestä siteeraten ”Kaiken viisauden alku on tosiasioiden tunnustaminen.” Faktat ja tosiasiat ovat äärimmäisen tärkeitä, mutta myös helpotus päätöksenteossa. Tavoitteena meillä kaikilla varmasti ovat tasalaatuiset ja hyvät palvelut kaikille kaupunkimme asukkaille. Hyvää kesää!

 

Kategoriat: Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *