Jyri Saastamoinen: Onko meillä enää varaa jouluvaloihin?

Euroopan energiakriisi on temmannut mukaansa myös meidän sähkömarkkinat. Sähkömarkkinalain 67 § määrittelee, että ”vähittäismyyjän, jolla on huomattava markkinavoima jakeluverkonhaltijan vastuualueella, on toimitettava vastuualueella sähköä kohtuulliseen hintaan kuluttajille sekä muille loppukäyttäjille…”. Näinä päivinä, kun pörssisähkön hinta ylittää toistuvasti 50 snt hinnan kilowattitunnilta, tuntuu kohtuus olevan kaukana. Sähkön tuottajat varoittelevat, että jouluviikolla saamme nähdä jopa 70 snt hintoja! Tähän saakka lämmin syksy on säästänyt meidät tällaiselta tilanteelta.

Surkeita sattumuksia

Olkiluodon kolmosreaktorin ongelmat sattuvat meidän kannalta pahaan paikkaan. Kaikkien puheissa tuntuu olevan pelkoa kiertävistä sähkökatkoista. Me suomalaiset olemme jo nyt leikanneet sähkönkulutusta kymmeneksen verran. Me pystymme siis tiukassa paikassa melko helposti säästämään Olkiluoto kolmosen verran tehoreserviä. Kunpa vain siellä saataisiin kaikki kuntoon mahdollisimman pian.

Tuikkivatko joulun valot?

Rakentelin marraskuun lopussa kotiini joulutähden, jonka valon väri muuttuu automaattisesti pörssisähkön hinnan mukaan. Jouduin heti muuttamaan ohjelmaa, koska olin laittanut korkeimmaksi hinnaksi 40 snt, sillä asetuksella väri pysyi koko ajan punaisella. Minusta siis kohtuuttoman sähkönhinnan rajoja aletaan lähestyä tällä tasolla. Lain sallima hintakatto on 400 snt/kWh, joka menee kyllä kaikkien kipurajan yli. Onneksi nykyään valaistus ja erikoisesti jouluvalot ovat toteutettuja LEDeillä. Normaalien jouluvaloketjujen kulutus on parin watin luokkaa, eli yhdellä kilowattitunnilla niitä polttelee kahdeksan tuntia päivässä yli kaksi kuukautta. Eli ystävät: meillä on varaa jouluvaloihin, ne tuovat lämmintä ja hyvää mieltä meille tänne pimeään vuodenaikaan.

Jyri Saastamoinen, apteekkari
Kainuun kokoomuksen puheenjohtaja
Kansanedustajaehdokas

Kategoriat: Kannanotot

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *