Nuku, syö ja hommaa harrastus!
Lasten hyvinvointi on yhteiskunnan tärkeimpiä indikaattoreita siihen, miten tulevaisuuden julkisten palvelujen tarve kehittyy. Viimeisimmät THL:n kouluterveyskyselyt, opetushallituksen Move-mittaukset ja koulujen omat hyvinvointikyselyt ovat jo jonkin aikaa kertoneet karua totuutta siitä, että lapset voivat pahoin useilla mittareilla tarkasteltuna.
Nuku!
Noin puolet 8.-9. -luokkalaisista ilmoittaa jokaisessa kyselyssä nukkuvansa alle kahdeksan tuntia yössä arkipäivinä, tilanne on heikentynyt merkittävästi kymmenen viime vuoden aikana. Uni on jokaisen elävän olennon fyysisen ja psyykkisen terveyden perusta. Riittävä uni edistää oppimista, muistia ja tunteiden säätelyä. Säännöllinen unirytmi ja tarpeeksi unta tukevat lapsen ja nuoren kasvua ja kehitystä, ja ne voivat auttaa ehkäisemään monia terveysongelmia. Rohkenen heittää keskusteluun väitteen, että räjähdysmäisesti lisääntyneet oppimisen ja mielenterveyden haasteet ovat ainakin osittain myös nukkumattomuuden synnyttämiä. Siksi toivon kotien ymmärtävään säännöllisen elämän merkityksen lapsen kasvuun ja kehitykseen. Yhteiskunnan toimet ovat korjaavia, mutta kodit voivat ennaltaehkäistä niiden syntymistä laittamalla lapsille ja nuorille kunnolliset nukkumaanmenoajat ja pitämällä niistä kiinni. Kännykät pois viimeistään siis klo 21!
Syö oikein!
Ravinnon rooli lasten hyvinvoinnissa on yhtä tärkeä. Oikein tasapainotettu ruokavalio tarjoaa tarvittavat ravintoaineet kasvulle ja energiaa oppia uutta. Lasten tulisi syödä monipuolisesti hedelmiä, vihanneksia, hyviä hiilihydraatteja, proteiineja ja hyviä rasvoja. Terveelliset ruokailutottumukset nuorena muodostavat pohjan terveelle elämäntavalle loppuiäksi. Kyselyjen mukaan yhä useampi lapsi jättää aamupalan syömättä. Koulupäivä alkaa siis univajeisin aivoin ja energiavajeisella elimistöllä. Jotkut koulut ovat alkaneet tarjota jo oppilaille aamupalaa, mutta itse näkisin, että tässä olisi taas vanhemmuuden paikka tarttua toimeen. Puuroa pöytään! Kouluissa tarjotaan täysipainoinen lounas, joten sen syömällä pärjää kyllä hyvin iltapäivän tunnit.
Hommaa harrastus!
Koronan jälkimainingeissa on huomattu, että lasten ja nuorten säännöllinen harrastaminen on vähentynyt rajusti koko valtakunnassa. Harrastaminen on osa lasten sosiaalista, fyysistä ja henkistä kehitystä. Harrastukset tarjoavat mahdollisuuden oppia uusia taitoja, luoda ystävyyssuhteita ja kehittää itsevarmuutta. Ne voivat myös auttaa lasta löytämään omia kiinnostuksen kohteitaan ja intohimojaan. Liikunnalliset harrastukset erityisesti tukevat fyysistä terveyttä ja voivat ehkäistä liikalihavuutta. Kunnat tarjoavat paljon täysin maksuttomia harrastuksia koulujen kerhotoimintana tai harrastamisen Suomen mallin toimintana. Vain harrastajat puuttuvat, koska liian monella on liian kiire kotiin ruudun ääreen. On myös yksi merkittävä keino taistella kiusaamista vastaan harrastamalla ohjattua toimintaa aikuisen valvonnassa, eikä räiskimällä yökausia keskenään verkossa. Ystävä on tärkein tekijä kiusaamisen torjunnassa, vaikka aikuisten siihen topakasti pitää jokaisessa tilanteessa puuttua myös.
Yhteenvetona voidaan todeta, että unen, ravinnon ja harrastamisen merkitys lasten hyvinvoinnille on kiistaton. Nämä kolme tekijää ovat keskeisiä lapsen terveen kasvun ja kehityksen tukemisessa. Nyt tarvitaan kaikkien aikuisten tekoja! Olenkin aloittanut huolipuheen näiden kolmen perusasian palauttamisesta jokaisessa kohtaamisessa, jossa keskustellaan lasten kasvusta ja kehityksestä.
Nuku riittävästi! Syö hyvin! Hommaa harrastus! Tämä on muuten toimiva resepti meille kaikille vauvasta muoriin ja varhaisteinistä vaariin kaiken mielen ja ruumiin hyvinvoinnin pohjana.
Auli Halonen
Kunta-ja aluevaltuutettu, rehtori ja äiti.