Jyri Saastamoinen: Luonnonlohi on paras joulukala

Vesivoimalla tuotetaan 17,5 % Suomen sähkönkulutuksesta. Vesivoima on säätövoimaa, jonka arvo on sitä suurempi, mitä enemmän sähkön hinta vaihtelee. Lisäksi vesivoiman arvo vaihtelee käytettävissä olevan vesimärän mukaan. Olen ehdottomasti sitä mieltä, että tarvitsemme vesivoimaa säätövoimana nyt ja tulevaisuudessa. Tuuli- ja aurinkovoiman kapasiteetin lisääntyessä vesivoiman tärkeys säätövoimana kasvaa selvästi. Olisiko vesivoiman muuttuva rooli luotettavana säätövoimana ratkaisu siihen, että saisimme myös pysyvästi luonnollisen virtaaman Oulujoen vesistöön?

Oulujoen vesistössä on meneillään arvovesihanke, jossa tutkitaan eri näkökulmia vesistön käyttöön: energiantuotantoa, virkistysarvoja, luontoarvoja sekä taloudellisia vaikutuksia. Tutkimus avaa mielenkiintoisia mahdollisuuksia yhdistää nämä kaikki kestävän tulevaisuuden malliksi. Osana tutkimusta tehtiin arviointia kuivauoman ympäristövirtaaman osittaisen palauttamisen hinnasta. Tälläkään hetkellä kaikkea voimalaitoksen patojen takana olevaa vesimäärää ei pystytä käyttämään hyväksi, osa juoksutetaan normaalistikin ohi. Tutkimuksessa laskettiin menetetyn sähköntuotannon arvoa suhteessa kasvaviin muihin arvoihin. Loppuraportit tulee tämän kuun aikana osoitteeseen https://oulujokivisio.com/raportit/

Lohta omasta joesta?

Ehkä saamme tulevaisuudessa palautettua osan Oulujoen vesistön hurjasta lohikannasta ympäristövirtaamaa parantamalla. Kalatiet ovat tietysti osittainen ratkaisu, niitä parempaan tulokseen on päästy esimerkiksi Leppikosken Kalasydänprojektilla. Olisi upeaa saada myös osa jokien vesistä ympäristövirtaaman piiriin. Ehkä saamme tulevaisuudessa joululohet omista koskista. Tärkeintä on, että pystymme tulevaisuudessa yhteensovittamaan vesiympäristön kaikki arvot, unohtamatta sähköntuotantoakaan.

Jyri Saastamoinen, apteekkari
Kainuun kokoomuksen puheenjohtaja
Kansanedustajaehdokas

 

Kategoriat: Kannanotot

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *