Matti Heikkinen: Eroon yksinäisyydestä

Yksinäisyyden vähentäminen on kansallinen mahdollisuus lisätä suomalaisten korkeaa elämänlaatua. Yksinäisyydestä on tullut yksi yleisimmistä ongelmista: lähes joka kolmas suomalainen kokee ja kärsii yksinäisyydestä. Yksinäisyys lisää ennen aikaisen kuoleman riskiä ja moni kokee yksinäisyyden häpeänä ja epäonnistumisena. Jokainen ihminen kaipaa ystäviä, toisia ihmisiä ja tunnetta yhteen kuulumisesta.

Usein yksinäisyyden ehkäisyyn liittyvät toimenpiteet kohdistuvat vain lapsiin ja nuoriin, vaikka yksinäisyys koskettaa kaiken ikäisiä. Ensimmäinen askel parempaan suuntaan on jo otettu, sillä yksinäisyys eri ikäryhmissä on Suomessa otettu osaksi kansallista mielenterveysohjelmaa.

Yksinäisyys nähdään liian usein vain yksittäisen ihmisen ongelmana. Myös yksinäisyyden ehkäisy nähdään liian usein vain järjestöjen tai seurakuntien tehtävänä. Pääsemme eroon yksinäisyydestä vain yhteisillä toimilla. Jokaisen ihmisen arkeen kuuluu toiset ihmiset ja tunne elämän merkityksellisyydestä. Erityistä huomiota on kiinnitettävä haavoittuvassa asemassa oleviin ihmisiin, kuten ikääntyneisiin, toimintarajoitteisiin ja vammaisiin henkilöihin.

Yksinäisyydestä tulisi puhua entistä enemmän. Yksinäisyyttä on mahdollista ehkäistä myös monin käytännönläheisin keinoin. Ikäihmisten asumispalveluja tulee kehittää entistä yhteisöllisemmiksi, kehittämällä uudenlaisia asumismuotoja. Korkea työllisyysaste yhteiskunnassa lisää sosiaalisia suhteita ja ehkäisee työikäisten yksinäisyyttä työpaikoilla. Kouluissa ja varhaiskasvatuksessa yhteisöllisyyttä voidaan edistää huomioimalla entistä paremmin sosiaaliset suhteet. Harrastusmahdollisuuksien lisääminen kouluissa vähentää samalla yksinäisyyttä. Myös sosiaali- ja terveyspalveluissa tulee kehittää erilaisia vertaistuen muotoja.

Pidän yksinäisyyttä niin merkittävänä sosiaalisena ongelmana, että sen yksinäisyyden ehkäisy tulisi sisällyttää seuraavaan hallitusohjelmaan. Suomalaiset ansaitsevat entistä paremman tulevaisuuden – yhdessä, ei yksin.

Matti Heikkinen

eduskuntavaaliehdokas

Kajaani

 

Kategoriat: Kannanotot

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *